Klassbeskrivningar

öppna klasser - klassbeskrivningar

Vilken klass passar dig och din kropp idag?

 Genom att kategorisera klasserna hoppas vi hjälpa er hitta den klass som passar er för dagen.


mjuk

**  delvis muskulärt

***  kan göras utmanande

****  kräver ansträngning

Ordet "Vinyasa" härstarmmar ur en term på Sanskrit

-nyasa, vilken betyder "att palcera" tillsammans med prefixet -vi, "i en särskild ordning" Vinyasa inom yoga handlar således om att sätta ihop flera positioner som ett flöde. Gärna med ditt andetag som ett sätt att hålla ett jämt tempo. 

Life, it's all about balance

RESTORATIVE/ÅTERHÄMTANDE Yoga *

Passet har fokus på att ge ditt nervsystem återhämtning och vila. De positioner vi gör hålls minst 15 minuter där vi strävar efter att ge kroppen chans att komma till fullkomlig vila. För att nå dit används flertalet props (yogahjälpmedel såsom bolster, block och filtar) för att finna lägen som kan stabilisera kroppen i sin vila och avslappning. Med restorative yoga ger du kroppen det vackraste du kan göra, du låter den få arbeta ifred, du belastar den inte med diverse obalanserade kroppspositioner, du lägger ingen tyngd på den, du frestar inte på leder, ligament eller våra myofasciella enheter. Du släpper allt i en position och får tillbaka tusenfallt.


Yinyoga * *

Yin yoga är en passiv yogaform och djup stretch. Du får hjälp med att släppa på fysiska och mentala spänningar och komma ner djupt i varv. En position i taget hålls mellan 3-10 minuter och vänjer på så sätt nervsystemet att acceptera platsen. Många upplever formen som avkopplande samt mjukgörande om kroppen upplevs stel.


warm yinYoga * *

Warm yinyoga är en meditativ och avkopplande yogaform som hålls i en sal uppvärmd till runt 30 grader. Likt vanlig yinyoga håller vi sittande och liggande positioner i 3-5 minuter, ibland längre, för att kunna låta kroppen mjukna och med en lång savasana i det varma rummet får vi återhämta oss i vilan och släppa spänningar. Rent fysiskt är det bindväven, fascian, som varsamt töjs och mentalt så väl som själsligt får vi tid att uppleva vad som sker inom oss i stillheten och varsamt möta detta. Vi går aldrig över våra gränser, utan får alltid känna vad som känns bra för våra kroppar och för att ge bästa förutsättningar finns gott om block, filtar och bolster för att ge stöd för kroppen att kunna slappna av. 


hatha Yoga  * * (EJ PÅ SCHEMA JUST NU)

Bra grundläggande klass där fokus är att balansera vår kropp och vårt sinne. Vi arbetar med positioner som mjukar upp, ökar cirkulationen och får oss att må bra. En rörelse i taget.


Terapeutisk - / SEnioryoga* * (du behöver ej vara senior för att delta)

Ett förmiddagspass där vi stärker och skapar rörlighet i kroppen utefter just dina förutsättningar. Kom som du är, här finns bara möjligheter.

Denna klass har mer fokus på funktion och kroppskännedom än filosofi och spiritualitet.

Att skapa en mer medveten kroppskarta ger en ökad glädje till rörelse vilket i sin tur bidrar till ökat välbefinnande. Så välkommen till en stund av vetenskapligt förankrad träning.
Yoga är en skonsam träning för både kropp och själ. Det fantastiska med yogan är att den innehåller något för alla och man kan aldrig bli för gammal för att testa. Genom att utgå från dina egna förutsättningar och behov skapar vi förutsättningarna för ett friskare och mer njutningsfullt liv.

Yoga kan utövas både stående, sittande på en stol eller liggandes. Vi mjukar upp leder, stärker kroppen och förbättrar balansen. Här är rörelserna mjuka och anpassade efter varje individs förmåga och behov för att främja en skonsam träning.


Flygande yoga (yogagunga) * / * * *

Flygande yoga är en leksam stund som kombinerar cirkuskonstens aerial arts, luftakrobatik, och anti-gravity asana. Även om yoga formen ser avancerad ut är den inkluderande och ett fantastiskt hjälpmedel för avlastning och förlängning av ryggraden. Under en klass utförs yogapositioner traditionellt eller i den aeriala versionen med hammocken som hjälpande stöd eller för ökad utmaning.
I flygande yoga avlastas diskar, ligament och leder vilket gör yogaformen snäll och skonsam mot kroppen. Svävande i luften blir svåråtkomliga positioner enklare att ta sig an då kroppen har gravitationen att samarbeta med istället för att kämpa emot jordens dragningskraft. Koordination och rumsuppfattning skärps samtidigt som andningsmuskulatur och närvaro tränas upp. Läs mer från vår lärare Milla Floryd


Slow Flow * *

Klassen kombinerar rörelse med stillhet till ett meditativt flöde men vi håller ibland en asana/yogaposition i några andetag för att få möjlighet att känna in och utforska den. På den här klassen får du utrymme att landa, sakta ner och lyssna på din kropp. Att vi rör oss medvetet och långsamt behöver dock inte betyda att det inte kan vara fysiskt utmanande emellanåt men fokus är hela tiden på vad kroppen KAN göra. Slow Flow, så som jag undervisar, är mer ett sätt att röra sig än en specifik yogastil. Klasserna kan se litet olika ut från gång till gång. Teknikförklaringar ges kontinuerligt och du behöver inte ha yogat tidigare för att delta, men kanske behöver du gå på klassen några gånger innan du hittar ditt flow. 

YANG & YIN  * * * 

Studions variant av ashtangainspirerad yoga. Traditionell ashtanga följer ett visst antal positioner i en bestämd ordning. I den här klassen utforskar vi den klassiska primaryserien med större variation. Varje vecka fokuserar vi på olika delar av serien för att komma djupare i vår fysiska praktik. Sista delen av klassen landar in i avslappnande yinyoga för att naturligtvis övergå och avslutas med en skön savasana.


Vinyasa Yoga (space m)  * * * *

Dynamiskt flödande pass utformat för att guida dig genom kroppens alla leder i alla dess riktningar. Syftet är att utforska och utmana möjligheterna där du befinner dig just nu. En klass som därför bjuder in alla oavsett nivå. Du arbetar i ditt rörelseomfång, det utrymme du har tillgång till. "One breath one movement" space står för utrymme, M för movement.


VINYASA INSIDE FLOW inspirerad  * * * 

Inside Flow är en dynamisk yogastil där vi hela tiden rör oss i takt till musik och andetaget. Klassen har en förkoreograferad sekvens som introduceras del för del, hela tiden till musik. Vi börjar med enklare rörelser och bygger långsamt upp komplexiteten i positioner och framförallt övergångar. Slutligen flödar vi till den utvalda låten, som sekvensen är formad efter, och alla delar vävas ihop till ett enda långt flöde. Det är utmanande och jättekul! Att vi rör oss i takt och är i ständig rörelse bidrar till en stark närvaro och hela kroppen får jobba. Du bör ha erfarenhet av Vinyasa Flow då fokus är på flödet, ingen teknik förklaring därför bör du vara bekant med yogapositioner. Jag kommer dock bryta ner vissa övergångar så alla förstår.


warm Fusion Yoga * * * (paus för tillfället)

Fusion yoga är en kombination av hot yoga och Hatha yoga. Det finns ett specifikt urval och ordning av serien med lite variationer mellan klasser. Klassen fokuserar på andning, styrka, balans, koncentration och flexibilitet i de olika positionerna. Klassen är i uppvärmd lokal, ca 28 - 30˚C, vilket gör dig extra svettig så drick gärna mycket vatten under dagen du tar denna klass. Klassen anpassas till alla, även nybörjare.

 

warm vinyasa flow  * * *

Här gör vi flöden i värme. Varierande positioner, där andning och rörelser synkroniseras. Tempot är lite snabbare än i övriga varma klasser. Klassen utförs i en skön rumstemperatur på ca 30 grader vilket dina leder och muskler kommer att älska.


Warm Hatha (bikram inspirerad) * * * *

En klass som innehåller asanas från Gosh linage, samma ursprung som Bikram använde då han satte samman sina 26+2 asanas. Klassen fokuserar på andning, styrka, balans, koncentration och flexibilitet i de olika positionerna. Klassen är i uppvärmd lokal, ca 28 - 30˚C, vilket gör dig extra svettig så drick gärna mycket vatten under dagen du tar denna klass.


Warm Gentle Hatha * *

Klassen fokuserar på andning, styrka, balans, koncentration och flexibilitet i de olika positionerna. Klassen går i ett långsamt tempo med syfte att i lugn och ro hitta din form i positioner. Uppvärmd lokal, ca 28 - 30˚C, vilket gör dig extra svettig så drick gärna mycket vatten under dagen du tar denna klass.


Hatha vinyasa * * * 

En fysisk klass där vi varvar statiska positioner och härliga flöden för att bygga värme och stabilitet. Det finns möjlighet både för nybörjaren och den mer vana yogin att anpassa klassen efter egna behov. Klassen avslutas i en härlig savasana.


SOMMARTID

Bryggyoga / fästningsyoga * * *

En yogastund där alla kan vara med efter de förutsättningar du har. En position i taget, så alla hänger med. Yogan stärker kropp och sinne, tränar styrka och balans samt smidighet. En stund då du får träna dig på att uppmärksamma hela dig och pausa vardagen.


sup- yoga (dyker upp på schemat då värmen kommer)

Förena två av livets njutningar, YOGA + SURF. Att yoga på en SUP (surfbräda) är en verklig investering av din tid.

Underlagets rörelse ger din core och balansträning en extra dimension. Vattnets guppande och ljudet av vågornas skvalpande ger en känsla av välbefinnande, både på lektionen och efter. Vid utövandet av SUP-yoga skärps din närvaro i nuet då stunden på brädan kräver hela ditt fokus.